Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που έκανα ξεσκαρτάρισμα στην γκαρνταρόμπα μου. Φαρδιές μπλούζες που κρέμονται κάτω από τα πουκάμισα, φορέματα κρυμμένα κάτω από σακάκια, τσαλακωμένα φούτερ που παλεύουν για λίγο χώρο στο συρτάρι. Στα μισά, είχα ήδη ξεπεράσει τα 74 ρούχα. Και αυτό ήταν πριν θυμηθώ τη βαλίτσα στην αποθήκη, που είχε μέσα τα καλοκαιρινά μου ρούχα.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022 από το βερολινέζικο think tank Hot or Cool Institute υποδηλώνει ότι μια «επαρκής» γκαρνταρόμπα αποτελείται από 74 ρούχα και 20 outfit, με τις αγορές νέων ενδυμάτων να περιορίζονται κατά μέσο όρο σε πέντε είδη ετησίως.
Με βάση τη «συντηρητική εκτίμηση» ότι το 4% των παγκόσμιων εκπομπών προέρχεται από τη μόδα, οι ερευνητές της έκθεσης δήλωσαν ότι η βιομηχανία της μόδας θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της σε 1,1 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, που είναι η διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση περίπου 50% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2018 των 2,1 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company.
Οι αριθμοί για το τι συνιστά μια επαρκή γκαρνταρόμπα αναλύθηκαν με βάση το αποτύπωμα άνθρακα της μόδας στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και καθιερώνοντας έναν δίκαιο στόχο αποτυπώματος για κάθε άτομο.
Καθώς κοίταξα την γκαρνταρόμπα μου, ο φόβος μου έγινε ντροπή. Έκανα check in με τους συναδέλφους δημοσιογράφους Martha Henriques και Will Park, οι οποίες έκαναν επίσης έλεγχο της ντουλάπας τους. Είχαν, επίσης, περισσότερα ρούχα από τα «επαρκή» 74 είδη. Και ετοιμαζόμασταν να αποκαλύψουμε τα ευρήματά μας στη Dilys Williams, διευθύντρια του Κέντρου Βιώσιμης Μόδας στο London College of Fashion, University of the Arts του Λονδίνου, η οποία είχε συμφωνήσει να ρίξει το βλέμμα των ειδικών στις επιλογές ρούχων μας και να κάνει συστάσεις.