Περιβάλλον και THRIFT60®

background

Λίγα λόγια για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας ένδυσης

Μία από τις βασικότερες αποστολές του THRIFT60® είναι να συμβάλει στην μείωση παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη μας και να μπορέσει και η χώρα μας να συμβάλει στο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την επίτευξη κυκλικής οικονομίας έως το 2050. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης χρησιμοποίησε 79 δισ. κυβικά μέτρα νερού το 2015. Για να δημιουργηθεί ένα μόνο βαμβακερό μπλουζάκι, σύμφωνα με εκτιμήσεις απαιτούνται 2.700 λίτρα γλυκού νερού , οι ανάγκες δηλαδή ενός ατόμου σε πόσιμο νερό για 2,5 χρόνια.

Η βιομηχανία της ένδυσης, σύμφωνα με τον οργανισμό UNFCCC του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για περίπου το 10% των παγκόσμιων και για το 27% των ευρωπαϊκών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ το 2020 οδήγησαν σε περίπου 270 κιλά εκπομπές CO2 ανά άτομο. Πράγμα που σημαίνει ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που καταναλώνονται στην ΕΕ προκάλεσαν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου 121 εκατομμυρίων τόνων. Οι σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται κυρίως από την παραγωγή των υλικών των ενδυμάτων (βαμβάκι, συνθετικά υλικά, κα) καθώς και από την κατασκευή, τη μεταφορά και την απόρριψη τους. Οι συνθετικές ίνες παράγονται με ενεργοβόρες διαδικασίες μέσω της επεξεργασίας πρώτων υλών που με τη σειρά τους είναι παράγωγα πετρελαίου.

Την 1η Ιουνίου 2022, οι ευρωβουλευτές υπέβαλαν προτάσεις για σκληρότερα μέτρα της ΕΕ για να σταματήσει η υπερβολική παραγωγή και κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η έκθεση του Κοινοβουλίου ζητά την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με σεβασμό των ανθρωπίνων, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και του περιβάλλοντος και της καλής διαβίωσης των ζώων.

Απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

 Οι άνθρωποι ξεφορτώνονται τα ρούχα που δεν θέλουν πια και τα είδη ένδυσης απορρίπτονται αντί να δωρίζονται. Λιγότερα από τα μισά μεταχειρισμένα ρούχα συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση και μόνο το 1% ανακυκλώνεται σε νέα ρούχα.( Ellen MacArthur Foundation, 2017)

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν σχεδόν 26 κιλά και απορρίπτουν περίπου 11 κιλά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κάθε χρόνο. Τα μεταχειρισμένα ρούχα μπορούν να εξαχθούν εκτός της ΕΕ, αλλά ως επί το πλείστων (87%) αποτεφρώνονται ή απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σε παγκόσμια κλίμακα, η έκθεση του AFP από τον Νοέμβριο του 2021 έδειξε ότι περίπου 59.000 τόνοι ρούχων από όλο τον κόσμο θάβονται κάθε χρόνο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο την μείωση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα κατά 22,7% έως το 2030, και έχει εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές.

Πόσο CO2 παράγεται από μία μπλούζα ;

Στo THRIFT60® υπολογίζουμε ότι εξοικονομούμε 9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε ένα μπλουζάκι που αγοράζει κανείς από εμάς μεταχειρισμένο και όχι καινούριο. Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα δέντρο απορροφά κατά μέρο όρο 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα , αντιλαμβάνεται αμέσως την σπουδαιότητα της μείωσης της πρακτικής του fast fashion και πώς η μεταπώληση των μεταχειρισμένων ρούχων εγχώρια συμβάλλει στην εθνική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.
Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά είδος ένδυσης

Είδος ένδυσης

Εκπομπή CO2

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν συλλεχθεί από το https://www.calc02.com/ και μπορείς και εσύ να μετρήσεις ακριβώς πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγεις προς το περιβάλλον μας σύμφωνα με τις συνήθειες σου !

Ιστορία ενός ρούχου

Οι περισσότεροι από εμάς θα θυμόμαστε πως τα παιδικά μας ρούχα πολλές φορές προέρχονταν από την μεγάλη αδερφή ή ξαδέρφη ή την κόρη της γειτόνισσας και άλλες τόσες όταν δεν μας έκαναν πλέον δίνονταν αντίστοιχα. Έτσι λοιπόν οι γονείς μας χωρίς να το ξέρουν από παλιά ακολουθούσαν την πρακτική του thrifting για τα παιδικά μας ρούχα!

Γιατί λοιπόν μεγαλώνοντας γεμίσαμε τις ντουλάπες μας ρούχα τα οποία δεν μας αρέσουν πια, δεν μας κάνουν πλέον ή απλά φορέσαμε πολύ και τα βαρεθήκαμε; Ας σκεφτούμε λοιπόν πόσο όμορφα νιώθαμε όταν φορούσε η μικρή μας αδερφή, ξαδέρφη, φίλη κλπ το αγαπημένο φορεματάκι των περσινών μας γενεθλίων και του έδινε ξανά ζωή και ιστορία! Γιατί πολλές φορές στην ζωή μας ένα κομμάτι ύφασμα μπορεί να έχει μία ιστορία. Ένα πάρτυ γενεθλίων, ένα πρώτο ραντεβού, την αποφοίτηση μας, δώρο από την αγαπημένη μας γιαγιά, ένα όμορφο ταξίδι, μία πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά και η λίστα των ιστοριών μπορεί να γίνει ατελείωτη! Περιμένουμε να μας στείλετε τα κομμάτια ένδυσης που δεν φοράτε πλέον μαζί με κάποια ανάμνηση-ιστορία φορώντας τα και μέσω του THRIFT60® να δώσουμε την ευκαιρία σε άλλους καταναλωτές να χτίσουν μία νέα ιστορία !

Πως λειτουργεί;

Εάν έχεις πολλά ρούχα και αξεσουάρ σε καλή κατάσταση τα οποία δεν χρησιμοποιήσεις πια μπορείς να τους δώσεις μια δεύτερη ζωή πωλώντας τα μέσω του e-shop μας THRIFT60® . Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή.
Thrift60